Adres : Babürşah Cd. No:11,
06935 Sincan/Ankara
Telefon : 312 2670959
E-Mail : info@bircanlarplastik.com
Çalışma Saatlerimiz : Pzt
Pzr 08:00 - 20:00

Ambalaj Atıkları

Ambalaj, piyasaya sürülecek olan ürünün yapısını muhafaza eden, dış etkenlere koruyan, steril olmasını sağlayan, ve aynı zamanda ürünün kullanıcılara tanıtımını yapan hammadde olarak değerli bir malzemedir. Ambalaj atığı ise ürünlerin kullanımından sonra ortaya çıkan ve geri dönüştürülmesi gereken malzemedir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre ise ambalaj atığı, üretim artıkları hariç, ürünlerin veya herhangi bir malzemenin tüketiciye ya da nihai kullanıcıya ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan kullanım ömrü dolmuş tekrar kullanılabilir ambalajlar da dâhil çevreye atılan veya bırakılan satış, ikincil ve nakliye ambalajlarının atıkları olarak tanımlanmaktadır.

Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün, tüketiciye daha iyi sunmak ve daha kolay taşımak için ambalajlanmaktadır. Ürünlerin korunmasında ve taşınmasında çok önemli olan ambalajlar, ürün kullanıldıktan sonra atığa dönüşmektedir. Bu ambalaj atıkları doğaya bırakıldıklarında son derece zararlı olabilmektedir. Ancak ambalaj atıklarının hemen hepsi geri dönüştürülebilir niteliktedir. Bu atıkların geri dönüştürülmesi hem çevre sağlığı hem de ekonomi açısından son derece önem teşkil etmektedir. Genel olarak ülkemizde oluşan ve geri dönüştürülmesi/ geri kazanımı mümkün olan ambalaj atıkları;

-Gazete, Dergi ve Mecmualar

-Defterler, Kitaplar

-Kataloglar

-Prospektüsler

-Kartonlar, Formlar

-Bilgisayar Kağıtları

-Sigara Paketi Kağıtları

-Plastik İçermeyen Bisküvi, Sakız vb. Kağıtları

-Not Kağıtları

-Kağıt Torbalar 

-PET, PE, PS, PP, PVC Şişeler

-Plastik Süt ve Ayran Kutuları

-Plastik Torbalar

-Plastik Soda Şişeleri

-Plastik Meşrubat Şişeleri

-Şampuan, Deterjan, Çamaşır Suyu Şişeleri

-Strech Film

-Yoğurt Kapları

Metal ambalaj atıkları, diğer metal atıklarla birlikte eritilerek yeniden hammadde olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde kullandığımız şişe ve kavanozların atıkları da eritilerek yeniden cam üretiminde kullanılmaktadır. Plastik ambalaj atıklarında ise, elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi ürünler elde edilmektedir. Kağıt ve karton ambalajların atıkları da geri dönüşüm tesislerinde işlenerek yeniden kağıt ve kartona dönüştürülmektedir. Geri dönüşüm işlemine sokulan ambalaj atıkları proses sonucunda aşağıda belirtilen ürünlere dönüştürülmektedir.

-Oluklu Mukavva

-Dış Ambalaj Kutuları (Buzdolabı, TV. vb.)

-İlaç, Deterjan ve Diğer Ambalaj Kutuları

-Temizlik Kağıtları (Peçete, Mendil, Tuvalet Kağıdı vb.)

-Yazı Kağıtları

-Defter ve Kitap

-Yumurta Kartonları

-Çatı Kaplamaları

-Ondülin

Geri dönüşüm ile elde edilen hammaddelerin maliyeti, sıfırdan üretilen hammaddelere göre oldukça düşüktür. Bu durum ürün maliyetlerini de düşürmektedir. Ayrıca geri dönüşüm sayesinde çöp toplama alanlarından ve nakliyeden tasarruf sağlanmış olur. Ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına da yardımcı olmaktadır. Toprak altında ve üstünde bulunan doğal hammadde kaynakları tükenebilir özelliktedir. Bu kaynakların tükenmesi, hatta azalması bile çevre açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Konserve kutuları, içecek kutuları, cam atıklar, tehlikeli maddelerle kontamine olmamış yağ tenekeleri, karton ve mukavva koliler, kağıt torbalar, fabrikalarda günlük kullanım sonucu oluşan atıklar, ambalajlanmış ürün atıkları, evlerimizde kullandığımız yiyecek ve içecek atıkları, sanayi işletmelerinde üretim sonucu oluşan atıklar gibi geri dönüştürülebilir her tür atık türüne göre sınıflandırılarak geri dönüşüm halkasına dahil edilmelidir. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü veya geri kazanımı doğal kaynaklarımızın korunması ve ekonomimizin güçlenmesi için büyük önem taşımaktadır. Yeniden kazanımı mümkün olan atıkları, geri dönüşüm halkasına dahil ederek çevre sağlığına ve ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz

Ambalaj Atıkları

Galeri

İletişim Formu